5 ting du fejlagtigt bliver rettet for at sige

5 ting du bliver rettet for at sige, som du faktisk godt må sige

Det er sjældent sjovt at blive rettet for at sige noget forkert. Endnu værre er det dog at blive fejlagtigt korrigeret for at sige noget, som slet ikke er forkert.

Her er fem, som du måske har prøvet at blive rettet for. Læs med, og skyd tilbage næste gang, nogen prøver at skyde dig ned:

Ettaller, totaller, tretaller osv.

”Flertalsbøjningen for ’tal’ hedder ’tal’” siger din kløgtige ven. Og det har vedkommende også ret i. Men sætter du et talord forrest, så hedder det altså -taller.

Lukke op

Nogle mennesker føler stærkt for udtrykket ”at lukke op”. De mener nemlig, at det er fysisk umuligt at udføre den handling – man kan enten lukke i eller åbne op. Det er dog ikke rigtigt. Tænk på ordet ”oplukker”, det er der vel ingen, der rynker på næsen over, er der?

Kontoer

Har du også hørt den her før: ”Det hedder konti – ikke kontoer”. Det er simpelthen forkert, for du må sige begge dele.

Fordi at

Det her er en klassiker og nok et udtryk, som de fleste af os, har prøvet at blive rettet for at sige. Det skal dog høre op, for der er absolut intet i vejen med at sige ’fordi at’. Det der ’at’ kan måske virke lidt overflødigt, men grammatisk og syntaktisk er der ingenting galt med at sige det, så fortsæt endelig med det.

Men husk, at du endelig ikke må skrive ’fordi at’. Ingen ved helt hvorfor, men lad for guds skyld være. Folk bliver rasende.

En kompliment

Der er opstået en udbredt misforståelse om, at det ikke hedder ’en’ men derimod ’et’ kompliment. Igen er der valgfrihed, så heller ikke her skal du rettes.

“Jamen Ordkraft, skal vi bare tage jeres ord for gode varer?” Det må I meget gerne, men I er også velkommen til selv at tjekke efter på ordnet.dk. Det er vores pålidelige kilde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *