Foråret er over os, og sommeren venter lige om hjørnet. Det betyder bl.a. at kalenderen fyldes op af konfirmationer, studenterfester og bryllupper. Med andre ord, så er det sæson for taler, nærmere bestemt lejlighedstaler.
Står du overfor det ærefulde hverv, det er at skulle holde en lejlighedstale for konfirmanden, studenten eller brudeparret, så er her et par fif til, når du skal skrive den:
1. Kom med eksempler
En god lejlighedstale skal kunne underholde, og må gerne være sjov og/eller rørende. Hvis du vil opnå dette, er det en god ide at bruge eksempler eller anekdoter i din tale. Mange kommer til bare at fortælle om nogle kvaliteter ved den person talen handler om. I virkeligheden virker det dog meget bedre, hvis man i stedet fortæller en historie om vedkommende, der fremhæver de kvaliteter. Talen bliver både mere underholdende, men også langt nemmere for dit publikum at huske.
2. Find et tema
Temaet i din tale kan sagtens være, at du gerne vil fortælle lidt om konfirmanden, studenten eller brudeparret, men hvis du vil tage den et niveau højere, så skaber du en rød tråd i din tale, der binder det du siger sammen. Det kan være et overordnet tema der siger noget om talens hovedperson, eller det kan være et tema der får dine små anekdoter til at hænge sammen på elegant vis.
3. Hold talen kort
Til store begivenheder er der ofte en masse sange og taler man skal igennem, så for den gode stemnings skyld bør din tale ikke være alt for lang. 5-10 minutter er maks., ellers går folk døde i alle de lange talepauser der holder dem væk fra buffeten.
4. Overvej grundigt, hvad du tager med
Det kan være fristende at udlevere sin bedste ven fuldstændigt i bryllupstalen, eller fortælle virkelig pinlige historier om niecen i konfirmationstalen – det er bare ikke altid at alle synes det er lige sjovt, særligt ikke hovedpersonerne. Overvej derfor nøje om den meget private og pinlige historie du agter at tage med i din tale bidrager til andet end akavet stemning.
5. Vær ikke alt for indforstået
En lille smule indforståethed skader ikke nogen, men husk på, at der er andre der sidder og lytter til din tale, og det er i virkeligheden dem du gerne vil fortælle, hvor fantastisk talens hovedperson er. Prøv derfor at ”udpensle” dine historier om vedkommende lidt, så det ikke kun er jer, der kan grine eller græde over dem.
God fornøjelse med taleskrivningen, vi er sikre på, at den bliver god!