Huskeregel nr. 4 – du og jeg eller dig og mig?

Kasper Nøraa, Ordkraft Kommunikation
Af Kasper Nøraa
Share on facebook
Share on linkedin

”Du, jeg, dig og mig” er alle personlige stedord. Det vil sige, at de står i stedet for en person i en sætning, og de bøjes forskelligt, alt efter hvilket led ordet står som i sætningen. Hovedreglen er, at står det personlige stedord som grundled, skal man bruge du og jeg; i alle andre situationer bruger man dig og mig.

Og hvordan er det nu lige med det grundled der? Grundleddet er den eller det, som gør et eller andet i en sætning. Et eksempel kunne lyde sådan her: ”Du kaster bolden til mig”. Her er det ”du” der gør noget, nemlig kaster en bold. Som man kan se bliver bolden kastet til ”mig”, idet ”mig” ikke står som grundled.

Fejl med personlige stedord opstår typisk, når det personlige stedord står sammen med et andet ord, som eksempelvis her: ”Du kaster bolden til Mogens og jeg”. Her står ”jeg” i grundledsform, men det er jo stadig ”du” der kaster bolden. Den type fejl kaldes ”overkorrekthedsfejl” og opstår måske, fordi vi har fået at vide, at det er mere dannet at sige ”jeg” i stedet for ”mig” – men det er det altså ikke. Fejlen bliver helt tydelig, hvis man hiver Mogens ud af boldspillet, for så står der pludselig ”du kaster til jeg”, og det er jo noget vrøvl.

En god huskeregel er derfor, at du og jeg gør noget, for dig og mig.

13 reaktioner

  1. Hej Gitte,

   Det korrekte er “dig”. Det kan du se, hvis du fjerner Mogens fra ligningen. I så fald ville der stå “Jeg kaster bolden til du” og det lyder ikke helt rigtigt 🙂

   Mvh. Kasper

 1. Hej. Jeg bliver i tvivl, selv om der er en god forklaring. Hedder det. Du og jeg Emil eller dig og mig Emil????

  1. Hej Jane,

   Jeg kan godt forstå, at du kommer i tvivl. Valget afhænger af konteksten, og i dit tilfælde, der refererer til Emil og Alfred fra ‘Emil fra Lønneberg’ (går jeg ud fra), ville den underforståede kontekst være “Du og jeg Emil [,vi vil altid være venner/hjælpe hinanden/osv.]” Hvis den kontekst er korrekt, så skal du bruge “du og jeg”.

   Det håber jeg gav nogenlunde mening ☺️

   Mvh. Kasper

 2. Hvad så hvis man skal i skoven? Hedder det så
  “ bare caroline og jeg, på vej ud for at finde blade i skoven?”

 3. Hej 🙂
  Hedder det:
  Oplevede du, at dig og lægen kunne tale forbi hinanden?
  eller
  Oplevede du, at du og lægen kunne tale forbi hinanden?

  1. Hej Simone,

   Det hedder “Oplevede du, at du og lægen kunne tale forbi hinanden?”.
   Du kan prøve at fjerne “og lægen” i begge sætninger – så bliver det tydeligt 🙂

   Mvh. Kasper

 4. Hvad hvis jeg skriver, “jeg ville gerne have været der, hvis der ukke var så langt. ”

  Så svarer andre “også jeg” jeg ville skriver “også mig”

 5. Jeg er lige blevet korrigeret af min 4 årige søn. Jeg sagde: ‘det er dig, som sagde det’, mens han skyndte sig at sige: ‘det er du, som sagde det’.
  Hvem har ret

 6. Jeg har lavet et opslag på Facebook, hvor jeg har lånt denne forklaring. Årsagen var at jeg IGEN hørte en helt forkert anvendelse for brugen af jeg. Det drejede sig om et TV spot, der refererede til et reality program med nogle “kendte”. I indslaget var det så kvinden og hun sagde “Nxxxxxx og jegses forhold” . Kors i en vis mands bagdel, et helt tydeligt eksempel på hvordan “dumhed” ikke kan erstattes med troen om at tale korrekt dansk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *