Når noget står i genitiv, (også kendt som ejefald), ender ordet på -s. Bilens rat, isens smag, mandens hat osv. Det har de fleste styr på.
Når det er et egennavn der står i ejefald, er der derimod mange, alt for mange faktisk, der desværre kommer til at snige en apostrof ind lige før det -s. Karsten’s avis, Maren’s malkeko og Anton’s bukser. Og det er altså en fejl.
Det er svært at sige, hvorfor fejlen opstår og hvorfor den er så udbredt som den er – måske kan det have noget med det engelske sprogs påvirkning af dansk at gøre – men ikke desto mindre er det altså en fejl som mange laver.
Der er faktisk kun to steder, hvor du skal bruge apostroffen. Det første sted er, hvis det ord der står i genitiv ender på -s, -z eller -x (Pyrus’ risengrød, Liz’ cykel, Marx’ manifest). Læg mærke til, at apostroffen står som det sidste i navnet – der kommer altså ikke et -s på.
Det andet sted, hvor du skal bruge genitivapostrof, er ved forkortelser uden punktum (FCK’s mesterskab, tv’s sendeflade, SF’s politik)
Husk på, at der er en sprognørd i Danmark der dør, enten af harme eller af grin, hver gang der sættes en forkert apostrof. Så sæt hellere en for lidt end en for meget.
Tommelfingerreglen er derfor ret simpel: som udgangspunkt skal du IKKE bruge genitivapostrof.